Print E-mail

Költséghatékonyság vizsgálat

Költség-hatékony informatikai üzemeltetés megteremtésének elősegítése (az informatikai stratégia üzleti stratégiához való igazítása, az informatikai költségek csökkentése, az informatikai beruházások megtérülésének biztosítása, az erőforrások optimális kihasználása.

Az üzleti folyamatok átalakítása nagyon gyakran együtt jár a kisebb-nagyobb informatikai beruházásokkal. Bár elméletben az IT elsődleges feladata az üzleti eredményesség támogatása, sokszor elsikkad az az egyébként közhelyesnek számító tétel, hogy
az IT-nek üzleti értéket kell előállítania, és minden egyes IT-fejlesztést üzleti esettanulmánnyal (business case) kell alátámasztani.

Gyakori hiba, hogy ezek kidolgozása helyett a fejlesztést valamilyen „hatékonyságjavítással” próbálják indokolni. Például egy informatikai fejlesztés eredményeként az ügyintézők munkája tranzakciónként 2 perccel rövidül –, amitől a menedzsment nagyon boldog. Ez azonban hamis képet ad, mivel a hatékonyság javítása önmagában nem lehet üzleti cél. – Üzleti  cél lehet viszont a költségmegtakarítás vagy a tranzakciószám növelése, de ez csak akkor valós, ha végül a fejlesztés eredményeképpen ténylegesen több pénz marad a zsebünkben – ha nagyobb lesz a bevétel vagy kevesebb ügyintézőre lesz szükség.